„Maisto ruošimas įvairaus amžiaus vaikams gali tapti tikrų tikriausia pramoga. Pradėkite apie maistą juos mokyti nuo pat mažumės. Ir jeigu apsišarvuosite kantrybe, jie visam laikui išsiugdys meilę maisto gaminimui. Ruošdami maistą kartu su vaikais ne tik juos išmokysite kulinarijos pagrindų, skonių derinimo subtilybių, tačiau taip jie daugiau sužinos ir apie pačius produktus, išmoks tinkamai subalansuoti maistą ir įpras rinktis tinkamus užkandžius“, – papasakoja maisto ekspertė.
Pradėkite nuo smulkių darbų
Anot V. Juodkazienės, maisto ruošimas – ne vien stovėjimas prie karštų garų, įkaitinto aliejaus ar produktų pjaustymas aštriais peiliais. Vaikams galite skirti paprastų paprasčiausius darbus, tokius kaip vaisių, daržovių ar salotų nuplovimas. Vaikas ne tik padės namų ruošoje, bet šis darbas dar yra naudingas ir tuo, kad kartu vaikas gali mokytis ir produktų pavadinimų. Net ir mažiausieji gali padėti maisto svarstyklėmis sverti įvairius ingredientus, rankomis plėšyti salotų lapus ar įvairias prieskonines žoleles.
V. Juodkazienė dalijasi 5 būdais, kaip mėgautis maisto gaminimu kartu su vaikais ir užauginti įvairų maistą mėgstantį bei netikėtų skonių ieškantį valgytoją:
Įtraukite įvairius pojūčius. Mažajam valgytojui paragauti jam nepažįstamo maisto kartais gali būti bauginanti patirtis. Todėl susipažindinti jį su maistu galite pasitelkę ne tik skonį, bet ir kitus pojūčius, pavyzdžiui, kvapą. Tai padeda užmegzti teigiamas asociacijas su maistu, nes skonius galime jausti ne tik ragaudami, bet ir uostydami maistą.
Maisto gaminimas – edukacinė priemonė. Gaminant maistą galima išmokti ne tik kulinarijos, bet ir kitų dalykų, pavyzdžiui, matematikos. Juk ruošiant maistą ingredientus dažnai tenka ir sverti, matuoti. Todėl maisto ruošimas gali tapti puikia pamoka apie tūrio vienetus ar net trupmenų skaičiavimą. O recepto laikymasis nuo pradžios iki pabaigos padeda įgyti įgūdžių planuojant ir įgyvendinant įvairiausius projektus.
Šeimos tradicija ir kultūros dalis. Galimybė kartu su šeimos nariais ruošti maistą galėtų tapti puikia tradicija, kuri atmintyje vaikui įstrigs kaip smagus laiko praleidimo būdas. O galbūt ruošdami maistą atrasite ypatingų valgių, kurių receptus galėsite perduoti iš kartos į kartą. Maisto ruošimas taip pat yra ir supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve.
Sveikatingumo įpročių ugdymas. Maisto gaminimas iš šviežių produktų – geras pavyzdys, kad pirmenybę turėtume teikti sveikatai, o ne įpročiui valgyti perdirbto, greitojo maisto gaminius. Be to, ruošiant maistą vaikas išmoks ir subalansuotos mitybos bei sezoninės mitybos principų.
Saugumas. Ruošiant su vaikų valgį būtina jį išmokyti ne gaminimo subtilybių, bet ir saugumo taisyklių. Svarbu jiems parodyti, kaip saugiai laikyti virtuvės įrankius, kaip naudoti orkaitei skirtas pirštines, kad rankos būtų apsaugotos nuo karščio, ir kaip saugiai įjungti ir išjungti prietaisus.
Suaugusių ir vaikų mitybos balansas
V. Juodkazienei pritaria ir populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Vienerių metų sūnų Beną auginanti Kristina šypsosi, kad kol kas jos sūnus jai padėti virtuvėje yra per mažas, tačiau įtraukti vaikus į gaminimo procesą jai atrodo labai sveika ir naudinga – tą ji būtinai žada daryti ateityje. K. Pišniukaitė-Šimkienė prisipažįsta, kad gimus sūnui kurdama šeimos valgiaraštį ji kasdien susiduria su iššūkiais: ką pagaminti, kad maistas būtų subalansuotas ir tinkamas vaikams, tačiau skanus ir suaugusiems.
„Dabar keičiasi visos šeimos mityba, nes kaskart reikia atrasti tokius patiekalus, kuriuos lengvai pakeičiant, pavyzdžiui, pridedant druskos, pipirų ar kitų prieskonių, galėtų valgyti visa šeima. Svarbiausia gaminti iš kuo natūralesnių produktų, vengti stipriai perdirbto maisto, valytų grūdų, pridėtinio cukraus, druskos ir transriebalų“, – sako ji.
Tinklaraštininkė dalijasi ir nesudėtingu ir suaugusiųjų, ir vaikų pamėgtu balandėlių receptu.
„Vaikams iki dvejų metų reikėtų vengti druskos, tad ją galima pakeisti patiekalą gardinant kitais natūraliais prieskoniais, žolelėmis. Todėl mažyliams šiuo balandėlius geriausiai yra gaminti atskiroje formelėje“, – pataria ji.
Tinginukų balandėliai arba maltos mėsos ir kopūstų apkepas
Jums reikės:
· 450 g maltos jautienos | Tinka ir kita malta mėsa arba paukštiena
· 1 svogūno | Jei nemėgstate – praleiskite
· 3 skiltelių česnako
· 2 morkų
· 1 a.š. maltos paprikos
· Druskos, pipirų
· 100 g plikytų ryžių
· 200 ml pomidorų tyrės | Arba sutrintų pomidorų savo sultyse
· 250 ml jautienos sultinio
· 1 nedidelio šviežio kopūsto
· Aliejaus kepimui
· 100 g Čederio sūrio | Nebūtina
· 50 g kietojo sūrio | Nebūtina
Gaminimas:
Pirmiausiai keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame maltą mėsą, iškepame. Prie mėsos dedame smulkintą svogūną, česnaką ir tarkuotas morkas, maišydami kepiname dar 5 minutes. Suberiame prieskonius, išmaišome. Prie mėsos beriame ryžius, pilame pomidorų tyrę ir sultinį. Sumažiname ugnį, kad padažas vos burbuliuotų, uždengiame keptuvę ir troškiname 20 min. Po šio laiko ryžiai turi būti išvirę, o padažo beveik nelikę. Kopūsto lapus supjaustome stambiais gabalėliais, dedame į gerai įkaitintą keptuvę ir kepiname ant didelės kaitros maišydami apie 7–8 minutes. Kopūsto gabalėliai turi gerai apskrusti bet ne per daug ištižti. Į kepimo formą dedame 2/3 apkepinto kopūsto, tuomet mėsos ir ryžių sluoksnį, ant viršaus – likusius kopūstus ir tarkuotus sūrius. Sūriai čia nėra būtini, bet puikiai papildo skonių derinį. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 20 min. Skanaus!
REKLAMA