Šeštadienis, 21 birželio, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
manoRaseiniai.lt
  • Naujienos
  • Ką veikti Raseiniuose?
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Raseiniai!
No Result
View All Result

Burokėlių tautiečiai perka vis daugiau: kuo jie naudingi ir ką iš jų gaminti?

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 11 vasario, 2021
0
Autorius: MAXIMA
Burokėliai, tai ne tik daržovė, kuri spalvingai atrodo lėkštėje – jie pasižymi itin dideliu kiekiu organizmui vertingų medžiagų. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad šią daržovę pirkėjai renkasi vis dažniau, o savo paklausa ne pirmus metus išsiskiria su obuolių sultimis konservuoti burokėliai. Tuo tarpu „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi keliais ne tik gardžiais, bet ir sveikais receptais iš šio atgimimą išgyvenančio produkto.

„Ryškesnį burokėlių paklausos augimą stebime nuo pernai liepos. Per šį laikotarpį burokėlių pardavimai ūgtelėjo dešimtadaliu. Tendenciją, kad burokėliai tampa ir dar populiaresni nei iki šiol, rodo ir šių metų pardavimų duomenys. Šiemet klientai nupirko apie 10 proc. daugiau burokėlių nei pernai tuo pačiu metu. Klientų susidomėjimo sulaukia įvairiai pateikti burokėliai – žali, jau išvirti, marinuoti, konservuoti, ekologiškai užauginti“, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Pernai savo paklausa išsiskyrė su obuolių sultimis konservuotų burokėlių paklausa – klientai jų įsigijo 18 proc. daugiau nei 2019 m. Šią tendenciją lietuviškas prekybos tinklas mato ir šiemet – sausį, lyginant su 2020 m. sausiu, paklausa išaugo ketvirtadaliu.

REKLAMA

Jau paruoštus burokėlius be didesnių pastangų galima iš karto serviruoti ir dėti ant stalo kaip garnyrą, tačiau mėgstantiems pasisukioti virtuvėje „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo atrasti kitokį burokėlių skonį ir pasisavinti šiame šakniavaisyje slypinčius vitaminus bei mineralus. Pasak B. Baratinskaitės, šviežiuose burokėliuose gausu folio rūgšties, vitamino C, cinko bei geležies, taip pat antioksidantų. „Apdorojami burokėliai praranda dalį vertingųjų medžiagų, tad svarbu juos apdoroti per kuo trumpesnį laiką, o jeigu yra galimybė, virti ne vandenyje, o garuose. Jeigu vis dėl to nusprendėte burokėlius virti vandenyje, jie gali prarasti savo spalvą – to išvengsite, jeigu į verdantį vandenį įpilsite šlakelį mėgstamo acto“,  – patarimu dalinasi B. Baratinskaitė.

Burokėlių falafeliai

Reikės: 2 vidutinių burokėlių, 2 didelių skiltelių česnako, 250 g virtų avinžirnių, saujos kalendros lapelių, 1 šaukštelio maltos džiovintos kalendros, 1 kupino šaukštelio malto kumino, šaukštelio druskos.

„Falafeliams pagaminti galima naudoti tiek šviežius, tiek virtus burokėlius. Kad ir kuriuos pasirinksite, pirmiausia burokėlius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Naudojant šviežius burokėlius juos reikėtų kepti 45 minutes, o naudojant virtus pakaks ir 25 minučių. Atvėsintus burokėlius ir kitus ingredientus sudėkite į trintuvą ir susmulkinkite. Patikrinkite gautą masę – jei ši kumštyje suspaudus nėra limpanti, įpilkite šlakelį aliejaus ir išmaišykite“, – dalinasi B. Baratinskaitė. Iš gautos masės formuokite paplotėlius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su karšto oro apipūtimo funkcija apie 15-20 minučių, kol šiek tiek apskrus.

Marinuotų burokėlių humusas

Reikės: apie 150 g mėgstamų marinuotų tarkuotų burokėlių, 3 šaukštų jų sulčių, 400 gramų virtų avinžirnių, žiupsnelio maltos kalendros, pusės šaukštelio džiovintų krapų, vienos česnako skiltelės, pusės šaukštelio mėgstamų garstyčių, maltų juodųjų pipirų, druskos pagal skonį, žiupsnelio cinamono, 2 šaukštų baltojo vyno acto.

„Šis receptas išties labai paprastas – tereikia viską sudėti į smulkintuvą ir sutrinti. Marinuotų burokėlių sultimis siekite norimos konsistencijos – jeigu norisi ne tokio tiršto humuso, pilkite jų šiek tiek daugiau. Šis humusas puikiai tiks su salierų, morkų juostelėmis, taip pat ir su duonos lazdelėmis bei kitais užkandžiais“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

 

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Kaip vertinate partijos „Nemuno aušra“ dalyvavimą valdančiojoje daugumoje?

Siūlomas turinys

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

28 gegužės, 2025
Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Daugiau

© 2012 – 2023 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • Mano Šakiai
  • Mano Šakiai
  • Mano Jurbarkas
  • Mano Pagėgiai
  • Mano Šilalė
  • RINA.lt
  • Mano Šakiai
  • Mano Šakiai
  • Mano Jurbarkas
  • Mano Pagėgiai
  • Mano Šilalė

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Ką veikti Raseiniuose?
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.

X