Ketvirtadienis, 30 lapkričio, 2023
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Raseiniai!
  • Naujienos
  • Ką veikti Raseiniuose?
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Raseiniai!
No Result
View All Result

Persikai ar nektarinai: kokia giminystė juos sieja ir kuris iš jų naudingesnis

RINA@ RINA
Antradienis, 27 balandžio, 2021
0
Autorius: IKI
Parduotuvių lentynose jau pasirodęs šviežias persikų ir nektarinų derlius iš saulėtosios Ispanijos rodo viena – vasara jau visai netrukus prasidės. Tačiau šiuos vasaros šauklius lietuviai mėgsta ne tik dėl žiemos sezono metu pasiilgto šviežio sultingo skonio. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertė, teigia, kad persikų ir nektarinų populiarumą lemia ir kitos savybės: vitaminų gausa, šių vaisių nauda tiek virškinimui, tiek odai.
Kokia tikroji persikų kilmė?
Dėl panašaus sąskambio dažnai klaidingai šie vaisiai kildinami iš egzotiškosios Persijos. Tačiau tikroji persikų kilmės vieta – Kinija, iš kurios šie vaisiai per Persiją pasklido po visą pasaulį. Kadangi į Senovės Romą persikai atkeliavo iš Persijos, gyventojai šį vaisių ir pavadino „persų obuoliais“ bei taip visiems laikams davė peno šių vaisių kilmės interpretacijoms.
Mažai kaloringus persikus verta rinktis geresne savijauta besirūpinantiems žmonėms. Persikai pakelia nuotaiką, mažina nerimo jausmą. Anot J. Sabaitienės, šie kaulavaisiai taip pat gerina virškinimą, tai vieni iš daugiausiai vitaminų turinčių vaisių: persikuose gausu vitaminų A, B ir C, taip pat fosforo, kalcio, magnio, kalio.
Negana to, šie vaisiai aktyviai naudojami kosmetologijoje – jie turi antiseptinių, senėjimą stabdančių savybių, nes palaiko drėgmės pusiausvyrą odoje, ją gaivina, saugo nuo raukšlių atsiradimo.
Tačiau trečias pagal populiarumą po obuolių ir bananų vaisius pasaulyje taip pat pasižymi ir ne tokiomis palankiomis savybėmis: persiko kauliuke randama nuodingų medžiagų – vandenilio cianido rūgšties. Vis dėlto vaisių ir daržovių ekspertė skuba nuraminti – kad ši rūgštis padarytų įtakos žmogaus sveikatai, reikėtų suvalgyti ne vieną dešimtį kauliukų.
Nektarinai – ne mažiau vertingi už persikus
Nektarinai visai be reikalo dažniausiai lieka persikų šešėlyje. Taip yra dėl klaidingo manymo, jog tai – išvestinis vaisius: persiko ir slyvos hibridas. Tačiau tiesa ta, kad nektarinai nei skoniu, nei vertingosiomis savybėmis nenusileidžia savo pagrindiniams giminaičiams. Vitaminų kiekiu nektarinai netgi pranoksta persikus: juose randama daugiau geležies, fosforo, kalio. O dėl vitamino C ir antioksidantų gausos šie kaulavaisiai padeda išsaugoti odos jaunystę.
Nektarinai taip pat šalina organizme besikaupiančius skysčius, o dėl pektino gausos gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, taip švarinti kraujagysles. Jie, kaip ir persikai, taip pat turi medžiagų apykaitą gerinančių savybių – padeda suvirškinti riebius produktus, stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą.
Tinka ne tik saldiems patiekalams
J. Sabaiteinė teigia, kad tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti ne tik vaisiniu desertu ar torto puošybos elementu. Šiuos vaisius galima panaudoti ir ruošiant pietų ar vakarienės patiekalus.
„Dažniausiai šie kaulavaisiai patiekiami po valgio, kaip sveikas ir sultingas desertas. Tačiau jų gerosios virškinamosios savybės diktuoja naują jų vartojimo būdą – tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti puikiu salotų ingredientu, mėsos pagardu ar netgi sveiku mėsiškų patiekalų garnyru“, – pasakoja ekspertė.
Anot jos, tik drąsiai eksperimentuojant virtuvėje, galima atrasti pačius netikėčiausius skonių derinius, apie kuriuos net nebuvote pagalvoję anksčiau.
J. Sabaitienė dalijasi originaliu salsos receptu, padėsiančiu į šiuos vaisius pažvelgti kitaip. Juk klasikinio skonio pomidorų salsa jau pabodusi.
Persikų ir nektarinų salsa
Jums reikės:
Po 2 gerai prinokusius persikus ir nektarinus
0,5 raudonosios paprikos
0,5 raudonojo svogūno
1 jalapeno
1 žaliosios citrinos sulčių
Šviežių kalendrų lapelių
aitriųjų pipirų miltelių
Druskos
Šviežiai maltų pipirų
Paruošimas:
Į dubenį smulkiai supjaustome persikus, nektarinus, susmulkiname papriką, svogūną, jalapeną, kalendrą. Pagal skonį pagardiname aitriųjų pipirų milteliais, druska ir pipirais. Išspaudžiame žaliosios citrinos sulčių, viską gerai išmaišome. Salsą galite patiekti iš karto arba atšaldžius šaldytuve. Ji puikiai tinka su mėsos bei žuvies patiekalais.

Panašusturinys

Alimentų nemokantys tėvai įsiskolina ir „Sodrai“

Prezidentūros eglę papuošė ir Raseinių rajone pagaminti kalėdiniai žaisliukai-angelo sparnai

„Elektrum Lietuva“: valstybės dalis elektros kainoje artėja prie 50 procentų, o ateityje gali dar išaugti

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Kiek kartų metuose atostogaujate?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Troškinys – sotu ir pigu, tačiau pasitikrinkite: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – sotu ir pigu, tačiau pasitikrinkite: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

27 lapkričio, 2023
Apklausa: nacionalinio patiekalo rinkimuose didžkukuliai įveikė šaltibarščius, vėdarus ir plokštainį

Apklausa: nacionalinio patiekalo rinkimuose didžkukuliai įveikė šaltibarščius, vėdarus ir plokštainį

24 lapkričio, 2023
Maisto gaminimas vienam: patarimai ir receptai, kaip tai daryti nebrangiai, lengvai ir skaniai

Maisto gaminimas vienam: patarimai ir receptai, kaip tai daryti nebrangiai, lengvai ir skaniai

14 lapkričio, 2023
TOP 5 patarimai, norintiems sutaupyti maisto prekių parduotuvėse

TOP 5 patarimai, norintiems sutaupyti maisto prekių parduotuvėse

10 lapkričio, 2023
Kaip nebrangiai pasaldinti gyvenimą norint vartoti mažiau cukraus: pasigaminkite alternatyvą, kuri tiks ir kepiniams

Kaip nebrangiai pasaldinti gyvenimą norint vartoti mažiau cukraus: pasigaminkite alternatyvą, kuri tiks ir kepiniams

20 spalio, 2023

Maistą švaistome laisva ranka – perkame tiek, lyg reikėtų pamaitinti ne tik šeimą, bet ir kaimynus

29 rugsėjo, 2023
Daugiau
Kitos naujienos

Gydytoja kardiologė: darome klaidą koncentruodamiesi ne į vaistų naudą, o į jų šalutinį poveikį

Kaltu pripažintas policijos pareigūnas, pataikavęs neblaiviam pažįstamam vairuotojui

© 2012 – 2023 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Menu
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • Mano Šakiai
  • Mano Šakiai
  • Mano Jurbarkas
  • Mano Pagėgiai
  • Mano Šilalė
Menu
  • RINA.lt
  • Mano Šakiai
  • Mano Šakiai
  • Mano Jurbarkas
  • Mano Pagėgiai
  • Mano Šilalė

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Ką veikti Raseiniuose?

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.

X