Sekmadienis, 13 liepos, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
manoRaseiniai.lt
  • Naujienos
  • Ką veikti Raseiniuose?
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Raseiniai!
No Result
View All Result

Kruopos, kurias verta įtraukti į sveikos mitybos racioną

Gali Sudominti!@ Gali Sudominti!
Trečiadienis, 18 gruodžio, 2024
0
Kruopos – neatsiejama subalansuotos mitybos dalis, suteikianti energijos, vertingų maistinių medžiagų ir užtikrinanti sotumo jausmą ilgam. Jos turtingos skaidulomis, vitaminais ir mineralais, padeda palaikyti gerą savijautą bei sveikatą.
Kruopos, kurias verta įtraukti į sveikos mitybos racioną

Parduotuvių nuolaidų katalogai įvairioms kruopoms dažnai siūlo įvairiausias akcijas. Kokias kruopas verta įsigyti su nuolaida? Pateikiame rekomendacinį sąrašą.

Bolivinė balanda (kinva)

REKLAMA

Bolivinės balandos, dar žinomos kinvos vardu, tai kruopos, kurios įprastai priskiriamos „super maisto“ kategorijai. Ir tikrai ne be reikalo: bolivinės balandos kruopose gausu įvairiausių mineralų, antioksidantų, skaidulų bei vitaminų. Cinkas, magnis, geležis, B grupės vitaminai, fosforas – štai kuo aprūpinsite savo organizmą, jei valgysite bolivines balandas. Be to, jos yra vienas iš nedaugelio augalinių produktų, kuriame yra visos būtiniausios aminorūgštys, todėl jos itin vertinamos vegetarų ir veganų mityboje.

Bolivinę balandą paruošti itin paprasta ir greita:

    1. Nuplaukite kruopas – prieš verdant bolivinę balandą, svarbu kruopas gerai perplauti po tekančiu vandeniu. Kruopų paviršiuje gali būti saponinų – natūralių junginių, suteikiančių kartumo skonį. Skalavimas pašalina šį nemalonų poskonį.
    2. Virimui naudokite santykį 1:2 – vienai stiklinei bolivinės balandos reikia dviejų stiklinių vandens arba sultinio.
    3. Užvirinkite ir troškinkite – įpylę vandens, užvirkite, sumažinkite ugnį ir uždengę puodą troškinkite apie 15 minučių, kol skystis susigers ir kruopos taps minkštos. Pabaigoje palikite pastovėti dar kelias minutes ir puriai išmaišykite šakute.

Bolivinė balanda yra be galo universali, todėl ją galima naudoti įvairiuose patiekaluose: salotose, sriubose, troškiniuose, kaip garnyrą prie pagrindinių patiekalų, netgi desertuose, įmaišant į kepinius, blynelius ar sveikuoliškus batonėlius. Tikrai vertos dėmesio kruopos!

Soros

Soros – lengvai virškinamos ir maistingos kruopos, kurių sudėtyje gausu B grupės vitaminų, cinko bei geležies. Jos puikiai tinka tiems, kurie nori sustiprinti imunitetą ir pagerinti odos būklę. Sorų košė ypač mėgstama dėl švelnaus skonio ir gali būti gaminama tiek saldi, tiek pikantiška.

Kad soros būtų skanios ir nekarčios, prieš gaminimą jas reikia tinkamai paruošti:

    1. Perplaukite soras – svarbu jas gerai nuplauti šaltame vandenyje kelis kartus. Kartais soros gali turėti šiek tiek kartumo dėl natūralių riebalų likučių, kurie oksiduojasi. Norint to išvengti, soras galima nuplikyti karštu vandeniu.
    2. Virimas – soras virkite santykiu 1:2 (viena stiklinė sorų ir dvi stiklinės vandens ar sultinio). Užvirkite vandenį, suberkite soras, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą. Virkite apie 15–20 minučių, kol visas skystis susigers. Galiausiai leiskite pastovėti dar 5 minutes ir puriai išmaišykite šakute.

Soros pasižymi dideliu skaidulų kiekiu, todėl palaiko virškinimo sistemos darbą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Jose esantis magnis stiprina širdies raumenis ir padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Be to, soros yra natūralus antioksidantų šaltinis, padedantis kovoti su uždegimais ir laisvaisiais radikalais organizme.

Įtraukus soras į kasdienį racioną, ne tik paįvairinsite savo mitybą, bet ir suteiksite organizmui naudingų medžiagų, kurios prisidės prie bendros sveikatos gerinimo. Soros – tai paprasta, sveika ir skanu!

Miežinės kruopos

Miežiai – dar vienas puikus skaidulų ir vitaminų šaltinis. Jie padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą ir mažina uždegiminius procesus organizme. Miežinės kruopos yra vertingos dėl savo maistinių medžiagų. Jose gausu B grupės vitaminų, geležies, magnio, fosforo, kalio ir cinko. Šios medžiagos stiprina imuninę sistemą, gerina medžiagų apykaitą ir palaiko širdies bei kraujagyslių sistemos sveikatą. Be to, miežinės kruopos yra puikus skaidulų šaltinis, o jose esantis beta gliukanas padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Prieš gaminimą miežines kruopas rekomenduojama pamirkyti bent 2–3 valandas arba per naktį. Tai sutrumpins jų virimo laiką ir padės išlaikyti daugiau maistinių medžiagų. Miežines kruopas virkite santykiu 1:3 (viena stiklinė kruopų ir trys stiklinės vandens arba sultinio). Užvirinkite vandenį, įberkite kruopas ir virkite ant mažos ugnies apie 40–50 minučių, kol kruopos suminkštės ir visas skystis susigers.

Miežinės kruopos yra vienos iš turtingiausių skaidulomis kruopų, todėl padeda palaikyti sveiką virškinimą ir užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą. Jose esantis beta gliukanas mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, o magnis padeda reguliuoti kraujo spaudimą bei palaiko širdies sveikatą.

Be to, miežinės kruopos pasižymi žemu glikemijos indeksu, todėl puikiai tinka sergantiems diabetu arba norintiems reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Jas įtraukus į kasdienį mitybos racioną, pagerinsite savo energijos lygį ir bendrą savijautą.

 

Šiame straipsnyje
+++ Gali sudominti!Maistas

Savaitės Klausimas

Kaip vertinate partijos „Nemuno aušra“ dalyvavimą valdančiojoje daugumoje?

Siūlomas turinys

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

8 liepos, 2025
Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

28 gegužės, 2025
Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Daugiau

© 2012 – 2023 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • Mano Šakiai
  • Mano Šakiai
  • Mano Jurbarkas
  • Mano Pagėgiai
  • Mano Šilalė
  • RINA.lt
  • Mano Šakiai
  • Mano Šakiai
  • Mano Jurbarkas
  • Mano Pagėgiai
  • Mano Šilalė

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Ką veikti Raseiniuose?
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.

X