Sekmadienis, 9 lapkričio, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
manoRaseiniai.lt
  • Konkursai
  • Naujienos
  • Ką veikti Raseiniuose?
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Raseiniai!
No Result
View All Result

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 25 kovo, 2021
0
Autorius: IKI
Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius buvo vartojami ir kaip maistas, ir dėl gydomųjų savybių. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad mūsų šalies pirkėjai jis labiau atranda artišokus ir mėgsta šį išvaizdų augalą ne tik dėl ypatingo, riešutinio skonio, bet jis vertinamas ir dėl naudos organizmui, nes artišokuose yra gausu vitamino C bei antioksidantų.
„Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Susiformavus žiedams jie iš karto nuvysta. Artišoko skonis yra subtilus ir panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Pasižymi vitaminų gausa
Anot vaisių ir daržovių ekspertės, artišokai yra puikus skaidulų, vitamino C, magnio šaltinis. Juose taip pat yra vitamino B, vitamino K, vitamino E, kalcio, geležies, fosforo, kalio, natrio ir cinko. Artišokai pasižymi dideliu ir antioksidantų, kovojančių su ligomis kiekiu, todėl nenuostabu, kad dėl gydomųjų savo savybių jie plačiai buvo naudojami jau nuo gilios senovės.
Artišokas, kaip sodo augalas, VIII a. prieš Kristų pirmą kartą paminėtas graikų poetų Homero ir Hesiodo. Įdomu tai, kad viduramžių šaltiniuose jie minimi beveik nebuvo, nors žinoma, kad artišokais tikrai buvo mėgaujamasi Sicilijos regione. Šiandien artišokai daugiausiai auginami Viduržemio jūros šalyse. Pagrindinės šalys Europoje auginančios artišokus yra Italija, Ispanija bei Prancūzija.
Kiekvienoje iš šių šalių artišokai valgomi skirtingai: Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie yra valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę.
J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais faktais apie išvaizdžiuosius artišokus.
Pavadinimas kilo iš graikų mito. Pagal graikų mitologiją artišoko pavadinimas tapo žinomas dėl graikų dievo Dzeuso. Dzeusas, lankydamas savo brolį Poseidoną, pastebėjo gražią mergaitę. Jis iškart ją įsimylėjo ir apgyvendino Olimpo kalne. Tačiau mergina pabėgo ir slapta išvyko aplankyti savo šeimos. Apie tai sužinojęs Dzeusas nuspyrė merginą nuo Olimpo kalno ir pavertė artišoku.
Naudingi sveikatai. Artišokai padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį. Artišokas, lyginant su kitomis daržovėmis, pasižymi didžiausiu antioksidantų kiekiu.
Gaminama arbata. Iš artišokų taip pat galima gaminti arbatą. Artišokų arbata yra labai populiari ir plačiai gaminama kai kuriuose Vietnamo regionuose. Ji taip pat gaminama ir Rumunijoje bei Meksikoje.
Turi savo garbei skirtą festivalį. Maisto ir vyno festivalis „The Castroville Artichoke Food & Wine“ kasmet vyksta Kalifornijoje jau beveik 60 metų ir sutraukia artišokų mėgėjus iš viso pasaulio. Šio festivalio veidu buvo tapusi pati Holivudo legenda Marilyn Monroe. 1948 m. ji buvo vainikuota pirmąja Kalifornijos „artišokų karaliene“. Kodėl ji sutiko su tokiu titulu, tiksliai iki šiol nėra žinoma, tačiau manoma, kad tuomet ji nebuvo plačiai žinoma ir labai troško viešumos. Netrukus po karūnavimo Amerikoje itin išpopuliarėjo tiek M. Monroe, tiek artišokų festivalis.
J. Sabaitienė siūlo ir nesudėtingą, bet abejingų nepaliksiantį artišokų receptą.
Orkaitėje kepti artišokai
Jums reikės:
2 vnt. artišokų
6 česnako skiltelių
Kelių šakelių rozmarinų
Citrinos arba acto
Vandens
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Paruošimas:
Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjauti pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.
Tuomet iki 200 laipsnių įkaitiname orkaitę. Į kepimo formą sudedame nuluptus česnakus, ant jų dedame perpjautas artišoko puseles, ant artišokų dedame rozmarinų šakeles, viską apšlakstome alyvuogių aliejumi bei pagardiname žiupsneliu druskos ir pipirų. Kepame apie 20 min., kol artišokai gražiai apskrus.
Iškeptus artišokus siūlome patiekti su mėgstamu padažu. Skanaus!
Viduklės odontologijos klinika Viduklės odontologijos klinika Viduklės odontologijos klinika
REKLAMA
Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Raseiniuose nuo šiol vanduo brangsta 30 proc. – ką manote apie tokį kainų augimą?

Siūlomas turinys

Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

17 spalio, 2025
Prancūzas konditeris atskleidė „nematomo“ obuolių pyrago receptą – taip skanu, kad pranyks akimirksniu

Prancūzas konditeris atskleidė „nematomo“ obuolių pyrago receptą – taip skanu, kad pranyks akimirksniu

15 spalio, 2025
Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

16 rugsėjo, 2025
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

29 liepos, 2025
Ruošiatės į kelionę ar žygį? Pasigaminkite šių skanių užkandžių – nereikės išlaidauti, o valgys visa šeima

Ruošiatės į kelionę ar žygį? Pasigaminkite šių skanių užkandžių – nereikės išlaidauti, o valgys visa šeima

16 liepos, 2025
Viduklės koldūnininkai nepasiduoda naujųjų laikų spaudimui – puoselėja tradicijas ir gerą skonį

Viduklės koldūnininkai nepasiduoda naujųjų laikų spaudimui – puoselėja tradicijas ir gerą skonį

15 liepos, 2025
Daugiau

© 2012 – 2023 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • Mano Šakiai
  • Mano Šakiai
  • Mano Jurbarkas
  • Mano Pagėgiai
  • Mano Šilalė
  • RINA.lt
  • Mano Šakiai
  • Mano Šakiai
  • Mano Jurbarkas
  • Mano Pagėgiai
  • Mano Šilalė

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Konkursas
  • Ką veikti Raseiniuose?
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.

X