2019-08-20, antradienis, 15:44.     Šiandien Raseiniuose saulė teka 06:16, leidžiasi 20:52, dienos ilgumas 14:36.

Populiariausi maisto gamybos mitai: nustokite jais tikėti

2019-08-14, paskelbė Nuomonės ir aktualijos
Populiariausi maisto gamybos mitai: nustokite jais tikėti

Nesuklysime maisto gaminimą pavadinę menu – virtuvėje neretai gimsta patys įvairiausi kulinariniai šedevrai, kuriems pasitelkiamos iš kartos į kartą perduodamos paslaptys ir gudrybės. Visgi, būtent taip susiformuoja daugiau mūsų laiko bei pastangų reikalaujantys virtuvės mitai – jei nustosite jais tikėti, daugelį patiekalų galėsite pagaminti dar paprasčiau. Kurie populiariausi faktai iš tiesų neatitinka realybės?

 

Jei vištiena nebėra rožinė, tai reiškia, kad ji jau iškepė. Nereikėtų daryti prielaidos, jog rausvumą praradusi vištiena yra visiškai iškepusi. Naminių paukščių mėsa dažnai laikoma kone pagrindiniu su maistu susijusių ligų šaltiniu, todėl jos iškepimo lygį reikėtų patikrinti naudojant mėsos termometrą, o ne tik savo įgudusias akis.

 

Makaronus reikia perlieti šaltu vandeniu. Taip, tam, kad būtų sustabdytas virimo procesas, kai kuriuos produktus rekomenduotina perlieti šaltu vandeniu, tačiau priešingai nei įprasta manyti, makaronai į šį sąrašą nepatenka. Be to, ne kartą pastebėta, kad perliejus juos šaltu vandeniu, padažas prie makaronų taip gerai nebeprilimpa – tokių rezultatų daugeliui norėtųsi išvengti.

 

Švieži pomidorai yra daug sveikesni nei pakepti. Klystate, jei baiminatės, kad orkaitėje pakepti pomidorai praras savo naudingąsias medžiagas – ne kartą įrodyta, kad šiluma nekenkia didžiajai daliai juose esančių vitaminų. Todėl tikrai nebūtina visuomet valgyti šviežių pomidorų – su šiomis daržovėmis galite eksperimentuoti be jokios sąžinės graužaties!

 

Gaminti galite pradėti net ir neįkaitusioje keptuvėje. Iš esmės toks procesas yra galimas, tačiau dažniausiai jis turi neigiamos įtakos Jūsų kepamiems produktams – pradėję kepti nepilnai įkaitusioje keptuvėje, rizikuojate, kad maistas nebus apkeptas tolygiai. Jei labai skubate, tokią gudrybę pritaikyti galite, tačiau jeigu norite gardžios plutelės ir tobulai atrodančio patiekalo, verčiau palaukti, kol keptuvė ant kaitlentės pilnai įkais.

 

Aliejus padeda makaronams nesulipti. Jei mėgstate makaronus su alyvuogių aliejumi, į receptą galite įtraukti šį ingredientą, tačiau jei tai darote vien dėl to, kad makaronai nesuliptų, verčiau negaiškite savo laiko. Aliejus dažniausiai laikosi vandens paviršiuje, todėl mažai kuo prisideda, kad Jūsų makaronai nesuliptų – tokį rezultatą pasieksite daug greičiau, jeigu virimo metu juos dažniau pamaišysite.

 

Kepant patiekalus orkaitėje, galima drąsiai eksperimentuoti. Tiek dujinės, tiek elektrinės orkaitės (pastatomos ar įmontuojamos) šiais laikais gali pasiūlyti įvairiausių funkcijų, todėl dažnai kyla noras su jomis paeksperimentuoti. Visgi, turėtumėte nepamiršti, kad priešingai nei pats maisto gaminimas, kepimas yra tikslus mokslas, todėl bet kokie temperatūrų pokyčiai gali turėti įtakos galutiniam rezultatui. Tad verčiau išbandyti naujus ingredientų derinius, tačiau renkantis temperatūrą ar kepimo programą, laikytis numatytų instrukcijų.

 

Laikant duoną šaldytuve, ji ilgiau išlieka šviežia. Duonos laikymas šaldytuve neprailgina jos galiojimo termino – greičiau priešingai, jis gali dar labiau sutrumpėti. Taip yra dėl to, jog krakmolas vėsesnėje aplinkoje greičiau kristalizuojasi, todėl bus daug efektyviau, jei įpakuotą duonos kepalą laikysite kambario temperatūroje. Paprasta, tačiau labai veiksminga!

 

Nustoję tikėti visais šiais mitais, gardžius patiekalus gaminsite greičiau ir patogiau. Tiesa, nereikėtų pamiršti, kad didžioji dalis procesų neturi aiškių taisyklių, todėl nauji Jūsų bandymai taip pat bus sveikintini. Jei jiems pritrūksite virtuvės įrangos, indų ar smulkių prietaisų, jų ieškokite Pigu.lt el. parduotuvėje.

 
 
Contact form

Šios dienos vardadieniai


Redakcija:
+370 654 40945
e.p. info@manoraseiniai.lt


Daugirdo 8, LT-60149 Raseiniai


mob. (8 616) 14 144