2018-10-18, ketvirtadienis, 20:42.     Šiandien Raseiniuose saulė teka 08:08, leidžiasi 18:24, dienos ilgumas 10:16.

Originalios šaltsriubių įdėjos

2018-06-11, paskelbė www.mano Raseiniai.lt
Originalios šaltsriubių įdėjos

Vasarą, plūstant šiltiems orams, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai – valgyti norisi rečiau, o pirmenybė teikiama lengvesniam ir gaivinančiam maistui. Šiltuoju sezonu lietuviai itin mėgsta šaltąsias sriubas, kurių pagrindas – rauginti pieno produktai. Prekybininkai tikina, kad apie prasidėjusį vasaros sezoną praneša ne tik išaugę ledų, bet ir kefyro, rūgpienio bei pasukų pardavimai. Lietuvių vasaros valgiaraštyje karaliauja šaltibarčiai, tačiau išmėginkime ir kitas lengvai paruošiamas šaltsriubes.

 

Kaip rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, kasmet su pirmuoju šilumos pliūpsniu išauga kefyro, pasukų, rūgpienio paklausa. „Tai – ženklas, kad prasideda šaltibarsčių sezonas. Šaltosios sriubos, kurias skanauti vasarą yra pamėgę lietuviai, neapsieinamos be rauginto pieno, todėl nieko keisto, kad kefyro ir rūgpienio daugiausia yra nuperkama būtent šiltuoju metų laiku“ – sako prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

 

Šiųmetis ankstyvas ir šiltas pavasaris paskatino dar aktyvesnę kefyro, pasukų, rūgpienio prekybą. Tropinius karščius atnešusią gegužę rauginto pieno produktų pirkta net penktadaliu daugiau palyginti su praėjusiais metais.

 

Kefyro, pasukų, rūgpienio vasarą yra parduodama 0,3 mln. litrų daugiau nei įprastais mėnesiais.

 

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas sako, kad vasara – idealus metas šaltoms, gaivinančioms sriuboms skanauti, o lietuvių mėgiami šaltibarščiai tėra vienas iš gausybės pasirinkimų. Savo ruožtu A. Poleninas dalijasi keliomis lengvai paruošiamų šaltų sriubų idėjomis, kurias išbandyti šią vasarą – būtina.

 

 

Šalta pasukų sriuba

 

Šios šaltos pasukų sriubos užtenka paragauti vieną kartą tam, kad skanauti jos norėtųsi vėl ir vėl. „Tai – idealus pasirinkimas karštai vasaros dienai, mat sriuba ne tik gaivinanti, bet ir yra lengvai virškinama, neapsunkina organizmo. Ją ruošdami ilgai netruksite, o patiekalui reikės vos kelių ingredientų – pusantro litro pasukų, dviejų agurkų, penkių pomidorų, svogūnų laiškų, petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį“.

 

Gaminti sriubą reikia pradėti nuo daržovių: vieną agurką sutarkuoti stambia trintuve, kitą – supjaustyti stambesniais gabalėliais, visai taip, kaip ir pomidorus. Svogūnų laiškus ir petražoles reikia susmulkinti, tuomet visus šiuos ingredientus sudėti į puodą, kuriame telkšo pasukos, ir, pagardinus prieskoniais, gerai išmaišyti. Tokią sriubą „Maximos“ atstovas rekomenduoja patiekti atšaldytą, idant būtų dar gaivesnė.

 

 

Šalta baltoji sriuba

 

Šalta baltoji ridikėlių sriuba, pasak A. Polenino, ruošiama panašiai kaip ir šaltibarščiai, tačiau jos skonis nuo kultinio lietuviško patiekalo pastebimai skiriasi. Tokiai sriubai paruošti reikės: pusės litro kefyro, vieno ilgavaisio agurko, dviejų virtų kiaušinių, aštuonių ridikėlių, saujos svogūnų laiškų, ryšulėlio krapų, stiklinės šalto virinto vandens, žiupsnelių druskos ir pipirų.

 

Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį su  kefyru. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą“, – siūlo „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

 

Tomas Bašarovas

Contact form

Šios dienos vardadieniai

Apklausa

Ar Jums gera gyventi Raseinių rajone?

Redakcija:
+370 654 40945
e.p. info@manoraseiniai.lt


Daugirdo 8, LT-60149 Raseiniai


mob. (8 616) 14 144